lördag 2 juni 2012

Alltid lär man sig något nytt......

Hittat info på google...
Det är inte alltid grädde är BARA grädde......
Man skummar grädden av mjölken, hettar upp den till 80 grader hastigt för att bli av med bakterier och häller upp i förpackning. Voila!
En vispgrädde med 40 procent fett.
DET är grädde för mig...
Men visste Ni som tycker den lite mindre feta eller behändigare förpackningen med skruvkork... Är det grädde... eller??????????
Nej... Där tar man en del av den feta grädden och låter resten vara vatten eller mjölk (inte riktigt klart vilket) och hettar upp till 135 grader. Då håller vispgrädden 16 dagar längre, nämligen.
Men det blir inte samma konsistens, förstås och det går inte att vispa grädden.. Vad göra???? Vi tillsätter lite alger(WHAT???)
 Rödalgerna, eller karragenan som det står på förpackningarna om det inte bara står E 407, används som förtjockningsmedel lite här och där.
I tandkräm och schampo, till exempel. Det bildar ett slags gelé.
Bläää!!!!!
Nej fram för så oförstörd mat som möjligt... Jag menar hur ofta kommer vi förbi en matbutik??
 Tror att grädden håller tills jag behöver den!!
Nog om grädde=)

Skulle med en fd arbetskollega på trädgårdsrundan idag...men vi avvaktar tills imorgon.. regnade samt haglade tre ggr under tiden jag duschade och bäddade i morse. Inte så kul att gå ute då....
Hoppas på torrväder imorgon och ev. en liiiiten solstrimma...
Tills vi ses...


Inga kommentarer: